Valoarea totală a titlurilor vândute s-a ridicat la 3,01 mld. lei, sub valoarea programată, de 4,6 mld. lei
MFP a respins de două ori în această lună ofertele băncilor din cauza randamentelor prea mari
De la începutul acestui an, statul a împrumutat de la băncile comerciale 25,13 miliarde lei
În încercarea de a atrage cât mai mulţi bani din piaţă, Finanţele şi-au propus să ia în luna august de la băncile comerciale 4,6 miliarde de lei la un randament cât mai mic.
În ultima perioadă, în cadrul majorităţii operaţiunilor organizate, Ministerul Finanţelor a vândut pe piaţa internă titluri de stat sub valoarea indicativă, în condiţiile în care a încercat să menţină randamentul la cel mult 7%.
Dacă, până acum, băncile erau acuzate că preferă să împrumute statul în loc să meargă cu banii spre economia reală, se pare că în ultima perioadă tot mai multe licitaţii ale Ministerului Finanţelor s-au încheiat fără ca obligaţiunile să fie vândute. Unul dintre motivele principale pentru această evoluţie este încăpăţânarea MFP de a ţine randamentele oferite jos, în jurul a 7% pe an.
La ultima licitaţie din această lună, care a avut loc pe 23 august, se pare că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut certificate de trezorerie cu maturitate la şase luni de 865,7 milioane lei, la un randament mediu de 7% pe an.
Pentru ultima licitaţie Finanţele programaseră să atragă 800 milioane lei.
În aceste condiţii, statul nu a reuşit să ia cât şi-a propus, valoarea totală a titlurilor vândute în august ridicându-se la 3,01 miliarde de lei, sub valoarea programată, de 4,6 miliarde de lei.
Cu toate acestea, valoarea totală a împrumuturilor din luna august este de peste două ori mai mare decât suma atrasă în iulie, de 1,28 miliarde de lei. Nivelul maxim al randamentului acceptat de MFP la ultima licitaţie a fost de 7%, similar cu ce