Haos in buzunarele angajaţilor din sectorul public, dar şi in minţile aleşilor! 'Dacă nu poţi să-i lămureşti, zăpăceşte-i!' pare să fie principiul după care se ghidează guvernanţii în ultima vreme.
Vrând “să îndulcească” viaţa bugetarilor şi aşa dărâmată de ultimele tăieri de salarii, autorităţile au pus în discuţie două proiecte de lege care vizează creşteri salariale începând de anul viitor. Două acte normative cu două modalităţi de creştere diferite, menite să-i ameţească şi mai rău pe bugetarii descumpăniţi. Primul proiect vorbeşte de modificarea Legii unice de salarizare, iar al doilea se vrea “o lege de corecţie”, cu scopul de a îndrepta răul făcut de reducerea cu 25% a lefurilor aplicată de la 1 iulie. În multitudinea de cifre şi de modalităţi de calcul, salariul de la anul al bugetarilor rămâne o mare enigmă până când guvernanţii vor decide ce proiect vor pune în aplicare.
Boc amână plata drepturilor salariale câştigate în Justiţie
Guvernul va amâna, cu încă un an, printr-o ordonanţă de urgenţă, plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de mii de bugetari, cei mai mulţi fiind cadre didactice. “Acest fapt ne-a fost confirmat de premierul Emil Boc. Va fi o mare problemă, pentru că, în multe cazuri, e vorba de drepturi restante de peste 3 ani. În practica CEDO, termenul de 3 ani este maxim pentru plata drepturilor câştigate în Justiţie, astfel că România riscă sancţiuni aspre, adică amenzi pe care tot noi le vom plăti”, a declarat, pentru cotidianul Gândul, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
Ce prevede Legea de salarizare unică
Marii nedreptăţiţi ai noului proiect de schimbare a Legii de salarizare vor fi unele cadre didactice. Deşi proiectul care se află acum în dezbatere prevede creşteri salariale pentru mai multe domenii, în Învăţământ situaţia rămâne la fel de rea.
Dacă noua formă a acest