Studii efectuate în cele mai mari centre de sănătate din lume au demonstrat că un consum moderat de bere, în combinaţie cu plante, protejează organismul de o serie întreagă de afecţiuni.
Compoziţia berii este complexă, datorită substanţelor hrănitoare pe care le conţine: vitaminele A, C, PP şi complexul vitaminic B (B1, B2, B6, B9 şi B12) şi minerale printre care se remarcă fosforul, siliciul, potasiul, magneziul şi calciul. Toate aceste elemente nutritive asigură echilibrul acizi-baze în organism şi favorizează asimilarea vitaminei C.
1 Forma medicinală, din pelin şi din sunătoare
Pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive (balonări, greaţă), foarte eficientă este berea medicinală. Aceasta se prepară dintr-un amestec de plante (câte 10 grame de flori de pelin şi de sunătoare) care se lasă la macerat într-un litru de bere preparat în casă, timp de trei zile. După aceea, băutura se strecoară şi se toarnă în sticle. Se bea câte o ceşcuţă după fiecare masă principală, 20 de zile.
2 Cu genţiană şi coajă de lămâie
Denumită şi bere englezească, forma preparată din rădăcină de genţiană (15 g), coajă de lămâie (10 g) şi din scorţişoară (1g) este eficientă în cazul persoanelor care obosesc uşor şi al şoferilor care călătoresc pe distanţe mari, fără riscul de a adormi la volan, ca tonic general. Ingredientele se macerează într-un litru de bere preparată în casă sau în bere fără alcool, timp de trei zile. Se strecoară şi se depozitează la rece. Zilnic, se consumă câte două ceşcuţe după mesele principale, un interval de trei săptămâni.
3 Cu cicoare şi cu păpădie
Este o băutură benefică mai ales pentru persoanele care lucrează mult şi care au un loc de muncă solicitant, deoarece are un efect revigorant. 20 g de rădăcină de cicoare şi 30 g de rizomi de păpădie se macerează într-un litru de bere. După trei zile, berea se strec