Pe lângă bani, ar mai fi necesare 750 de persoane şi doi ani de pregătiri
Efectele ar fi devastatoare: ar duce la pierderi financiare imense şi ar avea repercusiuni pe termen lung
Un atac cibernetic devastator împotriva Uniunii Europene ar costa 86 de milioane de euro, iar planul malefic ar putea fi înfăptuit cu ajutorul a 750 de persoane şi cu o pregătire ce ar dura doi ani, a declarat un expert american în domeniul securităţii, citat de publicaţia electronică EUobserver.
Atacul ar putea începe după ce un angajat de la o instituţie, cum ar fi Bursa de Valori din Londra sau RTE, operatorul reţelei de electricitate franceze, ar deschide un fişier PDF ataşat unui e-mail, ce ar putea părea că este trimis de un coleg de serviciu.
Atacul propriu-zis ar avea loc după 18-21 de luni
Fişierul ar conţine un program care i-ar permite unui hacker aflat pe un continent diferit să preia treptat controlul asupra calculatorului respectivului angajat. În timp, hackerul ar monitoriza activitatea de pe calculator, ar fura parole şi ar folosi informaţiile obţinute pentru a prelua controlul şi asupra calculatoarelor altor persoane, ierarhic superioare, din cadrul instituţiei. Finalmente, hackerul ar reuşi să dezactiveze firewall-ul victimelor şi i-ar supune unor atacuri DOS şi RAT, care controlează hardware-ul.
Atacul propriu-zis ar putea avea loc după o perioadă de 18-21 de luni, timp în care suficiente calculatoare ar urma să fie compromise.
S-ar rămâne fără electricitate, telefon şi Internet
Cele 27 de state ale UE ar putea ajunge în situaţia căderii sistemului de electricitate, a comunicaţiilor telefonice şi a Internetului. S-ar ajunge la întreruperea funcţionării mijloacelor de transport aerian, feroviar şi rutier şi la îngheţarea tranzacţiilor bancare cotidiene.
Totodată, ar putea fi modificate