Clujeanul a obţinut argintul la cea mai recentă competiţie naţională a somelierilor şi a participat la târguri de profil în Italia şi Germania. Lucrează în domeniul alimentaţiei publice de aproape 10 de ani.
Clujeanul Vlad Mureşan este unul din cei mai bine cotaţi somelieri din România. Un training gratuit la care a participat la o cramă din Azuga i-a relevat pasiunea care-i ocupă acum tot timpul: vinul. „Până atunci eu eram un simplu vânzător de vinuri. Am aflat că someleria este o meserie şi presupune mult mai mult de atât“, a declarat Vlad Mureşan. A absolvit apoi un curs de şase săptămâni, prin care a devenit oficial somelier, însă este de părere că nu ar fi făcut performanţă dacă s-ar fi limitat la cele câteva ore în care a studiat „secretele“ vinului.
Colecţie de cărţi despre vinuri
Atunci când nu e la serviciu sau nu îşi petrecere timpul cu prietenii, Vlad poate fi găsit uşor în faţa calculatorului căutând informaţii despre somelerie. Colecţia de cărţi de profil pe care o deţine este impresionantă. Şi-a comandat sau cumpărat până acum peste 50 de lucrări de specialitate, atât din România, cât şi din străinătate, un singur examplar ajungând la suma de 800 de lei.
Din propriile venituri a participat până acum la târguri internaţionale în Italia sau Germania. „Este foarte important pentru un somelier să participe la evenimente internaţionale. Acolo poţi gusta efectiv peste 5.000 de sortimente de vin, vinuri la care în România nu ai acces. O participare mă costă aproximativ 1.000 de euro”, afirmă Vlad. Rezultatele au fost însă pe măsura. Clujeanul a obţinut anul trecut, la cea mai recentă competiţie naţională a somelierilor, „Trofeul Someleriei”, locul al doilea, devansând alţi 44 de specialişti din toată ţara.
Piramidă record din pahare de şampanie
Pentru a-şi adjudeca medalia de argint clujeanul a trecut p