Noţiunea de "muzică a lumii" (world music) nu mai reprezintă din fericire o necunoscută pentru publicul din România, chiar şi dacă ne raportăm la o nişă destul de îngustă. De aceea, o casă de discuri specializată şi cu desfacere în foarte multe ţări ale lumii a ajuns de ceva vreme să fie prezentă şi în rafturile unor librării de la noi.
Ce legătură are acest mod de alătura muzica diversă cântată în toată lumea cu universul copiilor ? Colecţia "Putumayo Kids" ne demonstrează prin amploarea şi, mai ales prin calitatea ei, că este una foarte importantă.
Fie că este vorba despre secţiunea "playground" - destinată stărilor de joacă şi dans - sau despre cea intitulată "dreamland" - care adună melodii din genul cântecului de leagăn - este vorba despre un binevenit acces la varietate, pusă sub semnul calităţii. Temele sunt diverse - Brazilian Playground, French Playground, Folk Playground, Asian Dreamland -, iar uneori surprizătoare - Animal Playground, Picnic Playground, Sesame Street Playground.
Aspectele care dau laturii strict comerciale o notă de înălţătoare onorabilitate (precum anumite procente din vânzări care se duc chiar către comunităţile defavorizate din zonele din care provin o parte dintre melodii), sunt depăşite de valoarea conţinutului propriu-zis al acestor albume.
Cutiuţele noastre muzicale
Deşi sunt, ca şi dumneavoastră, saturat de vuietul de lamento continuu aşternut ca un linţoliu decolorat peste existenţa şi comunicarea noastră de azi, sunt totuşi nevoit să cad în păcatul comparaţiilor, măcar şi pentru a nu cădea în altul - cred eu mai grav - al unui laudatio continuu faţă de această iniţiativă benefică pentru copiii noştri şi părinţii lor.
Avem şi noi cutiuţele noastre muzicale. Cei mai mulţi cumpărăm cu un aer de cele mai multe ori absent CD-ul care pare OK, pentru că este foarte "colorat" şi îl punem "să cânte"