Viasat History prezintă astăzi, de la ora 20.00, documentarul britanic "Krakatoa, ultimele zile", nominalizat la Premiile Emmy şi BAFTA.
Erupţia din 1883 a vulcanului Krakatoa (situat în Indonezia) a fost una dintre cele mai mari catastrofe înregistrate în istorie.
Pe toată perioada de documentare a subiectului, echipa realizatoare a filmului a găsit probe geologice, fotografii, articole de ziar şi a analizat cercetări ştiinţifice, toate pentru a crea un tablou devastator de autentic al evenimentelor care au precedat catastrofa, al erupţiei şi al urmărilor acesteia.
Povestea este reconstituită prin intermediul unor personaje- cheie: telegrafistul din Java, care se străduia să comunice cu restul lumii, guvernatorul Sumatrei şi soţia lui (care şi-au pierdut copilul) şi căpitanul olandez, care a fost cel mai aproape de dezastru.
Documentarul "Krakatoa, ultimele zile" (Marea Britanie, 2006), realizat de BBC şi regizat de Sam Miller, a primit o nominalizare la Premiile Emmy şi una la BAFTA. Din distribuţie fac parte actorii Rupert Penry-Jones (cunos cut din filmele "Black Beauty", "Charlotte Gray" şi "Match Point"), Olivia Williams ("The Ghost Writer", "An Education" şi "X-Men: The Last Stand") şi Ramon Tikaram.
Cel mai puternic zgomot
Acum 127 de ani, în zorii zilei de 27 august 1883, Krakatoa a început să erupă, iar la ora 10.00, vulcanul a explodat cu o forţă distrugătoare, jetul de cenuşă ajungând la 27 de kilometri în atmosferă. Au mai urmat şi alte trei explozii, cenuşa ajungând la o altitudine de 37 de kilometri. Zgomotul a fost auzit la 4.600 de kilometri distanţă, acesta fiind înregistrat ca sunetul cel mai puternic auzit pe pământ.
În urma erupţiei, o cantitate masivă de apă din ocean s-a dislocat, creând valuri tsunami enorme, ce au izbit ţărmurile din Sumatra şi Java. Conform d