Piaţa spaţiilor de birouri este aproape o necunoscută în Alba Iulia. Puţini investitori s-au încumetat să finanţeze construirea unor clădiri cu destinaţie precisă de închiriere.
„La momentul actual cererea este foarte redusă iar tranzacţiile lipsesc cu desăvârşire. Zonele de spaţii administrative ale municipiului sunt cartierul Cetate, cu bulevardele Transilvaniei şi Revoluţiei şi cartierul Centru, cu străzile Calea Moţilor, Ardealului, Frederic Mistral, Piaţa Iuliu Maniu, Piaţa I.C. Brătianu şi b-dul Tudor Vladimirescu care cuprinde şi Alba Mall, unde se află o clădire de birouri ridicată pe trei niveluri“, a afirmat Mihai Sîrb coordonatorul local al biroului companiei Darian DRS specializată în evaluări imobiliare.
Firma a realizat o analiză a pieţei imobiliare din Alba Iulia, care cuprinde şi un segment privind spaţiile cu destinaţie birouri.
Construcţii noi puţine
În oraşul Alba Iulia s-au construit foarte puţine clădiri de birouri în ultimi tre ani. Cele mai noi şi mai moderne sunt situate în Centru, pe strada Henri Coandă, şi în Cetate la intersecţia Bulevardelor Transilvaniei cu Revoluţiei.
„Cea mai importantă zonă, cu cea mai mare densitate de spaţii administrative este zona Centru. Nivelul chiriei se menţine în continuare la nivelul finalului de an 2009, în intervalul 5-6 euro/mp/lună în clădiri destinate exclusiv spaţiilor de birouri şi ajungând până la 8 euro/mp/lună pentru spaţiile administrative destinate birourilor notariale şi de avocatură“, a completat reprezentantul firmei Darian DRS.
În zonele semicentrale şi mediane valoarea chiriei se află între 4–5 euro/mp/lună. Gradul de ocupare este la nivelul 85-90 la sută în zonele ultracentrale, la 85 la sută în zonele centrale şi la 80 la sută în cele semicentrale şi mediane.
Analiştii pieţei estimează că tranzacţiile vor lipsi şi în perioada următoare iar