Ministrul german de Externe a cerut vineri statelor membre ale Uniunii Europene care nu au recunoscut independenţa Kosovo să admită că autonomia regiunii este "o realitate".
După ce 69 de state membre ONU au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat la Priştina, capitala Kosovo, că "alte cinci (ţări membre ale UE, n.r) ezită să o facă"şi "le cerem să urmeze majoritatea Uniunii Europene. Este o majoritate clară".
România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu au recunoscut independenţa Kosovo. Regiune cu majoritate albaneză din sudul Serbiei, Kosovo şi-a proclamat independenţa în februarie 2008. Curtea Internaţională de Justiţie a zis în iulie 2010 că decizia nu a încălcat dreptul internaţional.
Motivele României
Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu, care a prezentat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga poziţia României împotriva independenţei Kosovo, a zis că recunoaşterea secesiunii fostei regiuni sârbe „ar însemna că orice provincie, district, judeţ sau chiar cel mai mic cătun din orice margine a oricărui stat ar avea permisiunea dreptului internaţional să îşi declare independenţa şi să obţină secesiunea".
Oficialul german a mai apreciat temerile celor cinci ţări că independenţa Kosovo va deveni un precedent ca fiind lipsite de fundament.
Serbia nu recunoaşte secesiunea Kosovo, pe care o consideră încă provincie sârbă. În acest sens, Westerwelle a declarat joi, în Serbia, ţară că ţinteşte către aderarea la UE, că "în opinia noastră, nu poţi fi membru al Uniunii Europene decât dacă ai ca obiectiv cooperarea şi dacă eşti pregătit să rezolvi probleme de vecinătate prin cooperare".
Westerwelle se află în turneu în ţările fostei Iugoslavii pentru a discuta despre apropierea lor de UE şi urmea