Fulgerul ar putea fi noua sursa de energie alternativa, iar oamenii de stiinta cauta metode de a capta electricitatea din aer si de a o aduce chiar la noi in casa.
Cercetatorii de la Universitatea din Campinas, din Brazilia, lucreaza la dispozitive care sa capteze energia produsa in atmosfera, informeaza Physorg.
"La fel cum energia solara poate elimina facturile la energie din unele case, aceasta noua sursa de energie poate face acelasi lucru", spune Fernando Galembeck, autor al studiilor cu privire la fulgere.
Fernando Galembeck a studiat contactul apei cu particulele de praf din atmosfera, mai precis particulele de siliciu si fosfat de aluminiu, destul de des intalnite in atmosfera.
S-a constatat ca silicul se incarca cu o sarcina negativa in prezenta umiditatii, iar fosfatul de aluminiu se incarca pozitiv. Umiditatea crescuta inseamna ca in aer va fi un nivel crescut de vapori, iar acestia se condenseaza si devin vizibili ca "ceata" de pe ferestrele masinilor sau ale cladirilor.
"Aceasta este o dovada clara ca apa din atmosfera poate acumula sarcini electrice si le poate transfera catre alte materiale cu care intra in contact. Numim acest principiu 'higroelectricitate'", spune Galembeck.
Acesta crede ca, pe viitor, se pot realiza dispozitive similare celulelor solare care sa capteze energia din atmosfera. Galembeck sustine ca, prin utilizarea electricitatii din atmosfera, nu numai ca vom castiga bani: astfel se vor putea preveni si accidentele cauzate de fulgere.
Printre cei care credeau ca se poate utiliza energia fulgerelor se afla si faimosul inventator Nicolas Tesla.
Fulgerul ar putea fi noua sursa de energie alternativa, iar oamenii de stiinta cauta metode de a capta electricitatea din aer si de a o aduce chiar la noi in casa.
Cercetatorii de la