Violenţele rasiste în Europa sunt tot mai frecvente. Concluzia este subliniată de Agenţia Consiliului Europei împotriva Rasismului (ECRI). Ultimul raport al instituţiei lansat luna trecută, ECRI atrage atenţia asupra faptul că violenţele xenofobe în Europa sunt din ce în ce mai multe. Sursa: EPA
Agenţia monitorizează ţările europene şi modul în care se respectă politicile de eliminare a rasismului, o formă a xenofobiei, şi dacă au efecte. ECRI face o analiză amănunţită a ţărilor din Europa şi publică pentru fiecare stat în parte un raport.
Anul acesta au fost publicate 8 astfel de documente pentru Franţa, Austria, Marea Britanie, Albania, Estonia, Georgia, Polonia şi Macedonia.
Pentru Marea Britanie, Agenţia Consiliului Europei împotriva Rasismului a publicat în primăvara acestui an un raport în care atrage atenţia că fenomenul xenofobiei este departe de a fi eliminat. “De la publicarea ultimului raport pentru Marea Britanie, în 2005, a existat progres, însă câteva elemente continuă să îngrijoreze”, se menţionează ECRI.
Astfel, în rândul celor mai defavorizate grupuri în Marea Britanie sunt romii şi nomazi, iar autorităţile britanice nu au făcut nimic în acest sens. Specialiştii pe probleme de rasism afirmă în acest raport că cele două grupuri sunt "victime ale celor mai mari niveluri de ostilitate şi prejudecăţi".
Romii şi nomazii nu sunt singurii care se luptă cu xenofobia britanicilor, "musulmanii şi imigranţii sunt prezentaţi, în mod regulat, într-o lumină negativă atât în discursul politic, cât şi în mass-media, mai ales în presa tabloidă. Dezbaterile publice continuă să includă argumente de natură xenofobă şi rasistă", mai spun cei care au întocmit raportul ECRI.
Preţul unui copil rom, 20.000 de lire
În Marea Britanie, ziarele naţionale au publicat, în numeroase rânduri, articole despre ro