Thomas Bross face parte din Serviciul Salvamont Victoria de la înfiinţare şi are la activ sute de misiuni de salvare. Bărbatul conduce serviciul de 30 de ani şi, nici în apropierea pensiei, nu concepe să se despartă de meseria sa.
Thomas Bross locuieşte la poalele Munţilor Făgăraş de mic copil. Aici a descoperit muntele cu frumuseţile, dar şi cu pericolele lui. „De pe la 10 ani, am început să cutreier pădurile din zonă. Eram mai mulţi copii şi plecam în grup în drumeţie. Eram de-a dreptul fascinaţi de traseele montane. Bineînţeles că plecam fără ştirea părinţilor noştri. Într-una dintre excursiile noastre s-a întâmplat să ne rătăcim. Chiar dacă părinţii ne-au certat, nu au reuşit să ne oprească să ne reluăm drumeţiile la scurt timp după incident", îşi aminteşte salvamontistul.
Pentru că era îndrăgostit de munte, bărbatul a ales să facă parte din Serviciul Salvamont încă de la înfiinţare şi a rămas fidel meseriei sale. „În 1969 se puneau bazele Salvamontului în întreaga ţară. Eu eram plecat în armată. Când am revenit acasă, am fost solicitat să intru în serviciu. Se căutau oameni cunoscători ai muntelui, care să aibă şi echipament adecvat. N-am stat nicio clipă pe gânduri, am ştiut că aşa voi avea şansa de a face ce îmi place", povesteşte bărbatul.
A trăit o mulţime de drame
Zece ani mai târziu, Thomas Bross a fost ales şeful Salvamontului din Victoria, funcţie pe care a păstrat-o până în prezent. A participat la sute de acţiuni de salvare şi a înfruntat înălţimile, indiferent de condiţii meteo şi de anotimp. „Sunt acţiuni încununate de succes, în care eşti mulţumit că ai reuşit să salvezi o viaţă, dar sunt şi incursiuni de recuperare în care pleci ştiind că vei aduce jos de pe creste, un om fără suflare. Aceste misiuni sunt cele mai dificile. În timp, înveţi să suporţi şocul, dar nu te împaci niciodată cu ideea", spune salvamontistul.
Tho