Emil Boc sustinea in aceasta sapatamana ca nu avem un sistem performant in Sanatate fiindca 10,8 milioane de romani nu platesc asigurari de sanatate. Asta inseamna, daca excludem categoriile sociale ce nu platesc CAS, ca numai 5 milioane de romani au asigurare de sanatate, si implicit, ii tin in spate pe ceilalti.
Principalii cotizanti sunt salariatii, de la care statul ia cam 11% din veniturile salariale brute (daca socotim cotele incasate si de la angajator, si de la salariat).
"Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi.
In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie", potrivit Legii nr. 95/2006, privind reforma din sanatate.
Sa fie oare acesta motivul pentru care sistemul spitalicesc romanesc este in prag de colaps, ducand lipsa de materiale medicale de baza, dar si de personal?
Spitalele din Romania erau un cosmar si inainte de 1989. Au trecut insa doua decenii de la caderea comunismului si mai bine de trei ani de la intrarea in UE, iar Romania este una dintre cele mai sarace state - starea sistemului sanitar reflecta foarte bine saracia.
Lipsa acuta de personal, mita platita medicilor si asistentelor, subfinantarea cronica sau datorii mari ale spitalelor sunt obstacole zilnice cu care se confrunta pacientii romani.
Guvernul roman a cheltuit in 2009 doar 3,7 la suta din PIB pentru sanatate, respectiv patru miliarde de euro, ceea ce inseamna ma