Târgul de produse tradiţionale „Satul sălăjean” s-a deschis azi la Zalău, dar producătorii au fost puţini. Ei au preferat să-şi expună produsele 100 de metri mai încolo, în piaţa volantă. Palinca de Sălaj, pâinea pe frunză de varză, pogăcelele cu jumări şi fructele ecologice au fost doar câteva dintre produsele tradiţionale pe care agenţii economici le-au scos la vânzare.
Prima ediţie a târgului de produse tradiţionale din Sălaj, eveniment organizat de Consiliul Judeţean, n-a stârnit prea mult interesul producătorilor. Dovada o constituie faptul că vineri seara erau şapte producători care îşi anunţaseră prezenţa, dar azi dimineaţă, la deschiderea târgului, erau prezenţi doar trei.
Organizatorii au motivat prezenţa slabă a agenţilor economici prin faptul că, alături, era piaţa volantă, organizată în fiecare sâmbătă de primăria Zalău, cu care locuitorii municipiului s-au familiarizat deja.
Producătorii au preferat să plătească taxa impusă de Consiliul Local pentru a-şi desface marfa, chiar dacă la nicio sută de metri mai încolo amplasarea standului era gratuită.
„Orice început merge mai greu”
„E un început şi, ca orice început, merge mai greu. Lucrurile n-au ieşit chiar aşa cum ne-am dorit pentru prima ediţie a târgului, însă avem convingerea că la viitoarele întâlniri săptămânale vor veni mai mulţi producători şi, implicit, mai mulţi cumpărători. Am avut întâlniri cu producătorii care şi-au confirmat prezenţa pentru astăzi.
Am făcut tot posibilul să le oferim un spaţiu adecvat, fără taxă şi chiar le-am oferit gratuit energie electrică pentru frigidere. Sperăm că ei vor înţelege că e important să-şi promoveze produsele în acest fel, iar oamenii că au un loc accesibil de unde să le poată cumpăra”, a declarat Ionel Ciunt, administratorul judeţului.
Palinca de Sălaj, la mare trecere
Ioan Mastan, de 70 de ani, pensionar