Desi cel mai puternic politician din Europa este o femeie, cancelarul german Angela Merkel, in lumea afacerilor, femeile nu reusesc sa se impuna pe batranul continent.
Cancelarul german a reusit sa impresioneze tocmai prin modul in care gestioneaza economia tarii, Germania fiind singura care se apropie de tinta de deficit bugetar impusa de Uniunea Europeana de 3 la suta din PIB, cu un deficit de 3,5 la suta.
Chiar si acest procentaj modest in comparatie cu alte tari europene, conduse de barbati (Franta - 7,8%, Spania - 9,4%, Grecia - 8,1%, Marea Britanie - 11,5%) reprezinta o dublare a deficitului bugetar, in prima jumatate a acestui an, comparativ cu perioada similara de anul trecut.
Cum a reusit Merkel sa sustina Germania in timp de criza? A cerut reduceri de cheltuieli acolo unde acestea se puteau opera si a impus statelor cu mari datorii din zona euro sa implementeze masuri de austeritate. Desi atat guvernul francez, cat si cel american au considerat ca este o politica periculoasa, ea a dat roade.
In schimb, fostul premier britanic, Gordon Brown, s-a aratat total neajutorat in fata crizei, fapt care a si condus la pierderea alegerilor.
Daca o femeie a ajuns, practic, sa conduca Uniunea Europeana, chiar daca indirect, de ce nu reusesc femeile sa conduca si marile corporatii europene?
In companiile din Europa, doar 10 la suta din membrii consiliilor de administratie sunt femei. Desi multe companii au incercat sa imbunatateasca situatia, aducand un oarecare echilibru, recent, mai multe guverne au anuntat ca vor reglementa aceasta problema prin lege, daca nu se face un efort in aceasta directie.
In plus, Viviane Reding, comisarul european pentru drepturi fundamentale, a avertizat companiile ca, daca nu actioneaza voluntar, Comisia Europeana va impune o cota de 20 la suta pentru numaru