Este aproape incredibil cum reuseste PD-L, in special partea sa guvernamentala, sa se izoleze tot mai tare nu numai de societatea romaneasca, ci si de chiar proprii sustinatori.
Sondajele de opinie ne arata procente-record. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, guvernul Boc are cea mai scazuta cota de incredere, doar 12%, dintre toate guvernele din UE. In aceste conditii, actul de guvernare nu poate avea autoritate si relevanta, iar ruptura dintre guvernanti si electorat este totala.
PD-L a pierdut cea mai mare parte a alegatorilor sai, in frunte cu categoriile pe care, ca partid de dreapta al reformei si principiilor, ar fi trebuit sa se bazeze cel mai mult. A pierdut oamenii de afaceri mici si mijlocii, sufocati de o fiscalitate aberanta si pusi sa duca greul crizei fara nicio masura de sprijin si stimulare.
A pierdut medicii, tot mai umiliti, obligati sa aleaga din nou calea pribegiei, impinsi de foame, nu de cine stie ce aspiratii inalte. A pierdut profesorii pe care i-a mintit copios, trantindu-i de la inaltimea majorarii salariale de 50%, in tarana taierii cu un sfert a lefurilor. A pierdut doritorii de reforma carora nu le-a oferit decat proiecte incomplete sau esecuri rasunatoare. A pierdut clasa de mijloc, tot mai lipsita de perspectiva si amenintata cu falimentul.
Ultimii care s-au rupt de guvernul Boc sunt intelectualii, numiti pe vremuri si pe nedrept "ai lui Basescu", precum Mircea Cartarescu, Sever Voinescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu. Sunt oameni care au infruntat aceasta eticheta zeflemitoare aparand pana la capat niste principii pe care, candva, Traian Basescu si PD-L le promovau cu mare convingere. Tot in numele acestor principii, acum abandonate, aceste elite se declara dezamagite.
Lor li se adauga jurnalisti echilibrati si onesti, precum Mircea Marian si Cristian Ghinea care