* vor studia timp de un an, o oră pe săptămână
În şcolile din România elevii de la liceele teoretice şi vocaţionale vor putea învăţa, opţional, disciplina Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor.
Disciplina se poate studia în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a, 1 oră/săptămână, pe durata unui an, în cadrul curriculumului la decizia şcolii, la toate specializările. Opţionalul oferă posibilitatea studiului avansat al elementelor de tehnologia informaţiei, cu accent pe componentele hardware, gestionarea şi utilizarea acestora. Pentru liceele care aleg acest opţional, conţinutul va fi disponibil online, în mai multe limbi, ceea ce oferă posibilitatea utilizării lui în învăţământul bilingv sau cel pentru minorităţile naţionale. Cursul este tradus în limbile maghiară, germană, franceză, italiană, rusă, poloneză, spaniolă, portugheză, turcă, arabă, greacă, hindi şi japoneză. La finalul cursului, elevii au posibilitatea să susţină un examen care, în condiţiile promovării, le oferă o certificare recunoscută internaţional în domeniul administrării şi utilizării calculatoarelor, funcţionării şi securităţii reţelelor de calculatoare.
Opţionalul este pus la dispoziţie Ministerului Educaţiei de Cisco prin memorandumul semnat între cele două instituţii. Programul Cisco Networking Academy a fost iniţiat ca urmare a semnării, în 2005, a unui Memorandum de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cisco. Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco în curriculumul obligatoriu din învăţământul profesional şi tehnic. În cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs în limba engleză, accesul la sistemul de evaluare şi testare online precum şi formarea instructorilor. La rândul său, Ministerul Educaţiei a introdus cursurile NetAcad în curriculumul obligatoriu, pentru un număr de opt calificări din învăţământul preuniversitar: e