Noile substanţe vândute la weed shop sunt asemănătoare cu cele care se comercializau înainte, însă nu apar pe lista celor interzise de lege. Specialiştii spun că sunt mult mai periculoase. Sursa: IONICĂ NICOLAE
În ciuda autorităţilor, care doreau să se închidă magazinele de vise, vânzătorii de produse etnobotanice s-au reorientat şi încearcă să-şi recucerească piaţa. S-au redeschis magazinele de la colţul blocului, iar internetul duduie de oferte. Noile substanţe nu apar pe lista celor interzise de lege, însă nu sunt nici mai inofensive.
Medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţe Iaşi şi unul dintre iniţiatorii legii de interzicere a produselor vândute de magazinele de vise, spune că noile substanţe au făcut şi ele victime: "N-aş putea spune că există o creştere însă, în ultima perioadă, am avut peste 100 de pacienţi. Cele mai multe cazuri sunt cele inhalatorii, prin fumat. Grav este că, din ce am înţeles de la cei de la Biroul Antidrog, noile subsanţe sunt şi mai periculoase, tind să dea o mai mare dependenţă".
Medicii propun ca lista să fie actualizată periodic şi imediat ce apare un pacient, substanţele depistate să fie trimise către Biroul Antidrog şi apoi să fie trecute automat printre cele interzise.
Dintr-o mişcare de eprubetă se intră în legalitate
La începutul anului, înainte să intre în vigoare legea de interzicere a etnobotanicelor, în urma analizelor de laborator, specialiştii au descoperit că o parte dintre aceste produse conţin substanţe mai puternice chiar decât canabisul. În ceea ce priveşte cele noi apărute: "De cele mai multe ori sunt canbinoizi cărora li se schimbă o terminaţie, hidroxil, radical, o componentă chimică şi ajunge să fie o substanţă identificabilă doar cu aparatură performantă", explică medicul Ciuhodaru.
Anul acesta, cinci tineri au murit după ce au