- Mâine, în cadrul forurilor de conducere ale Partidului Național Liberal, Comitet Național Executiv și Delegația Permanentă, vom lua în discuție și vom aproba programul liberal intitulat ,,Pentru o nouă economie".
- Obiectivul strategic al acestui program este de a trece de la statul social la statul liberal, iar acest lucru implică o serie de reforme: de natură instituțională, reforma statului, reforma fiscal-bugetară, reforma sistemului de contribuții sociale atât la pensii, cât și la sănătate.
- Programul cuprinde atât măsuri pe termen scurt, în cazul în care Partidul Național Liberal este în postura de a intra la guvernare, cât și măsuri pe termen mediu și lung, însemnând 2013-2016 și în continuare pe două decenii.
- Reforma statului presupune în primul rând reforma administrației publice centrale și locale, reformă care să se bazeze pe reducerea statului birocratic-clientelar la un stat suplu, cu oameni bine pregătiți, profesioniști, implementarea sistemelor informatice și să fie eficient, să fie în slujba cetățeanului.
- Reforma statului presupune o nouă filosofie bugetară, un nou sistem de elaborare a bugetului de stat și un nou sistem de finanțare a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat.
- Programul liberal cuprinde 15 capitole, plecând de la fiscalitate, buget, mediu de afaceri, energie, administrație, educație, justiție, învățământ, sănătate, fonduri europene, apărare și relații externe.
- Pilonul de bază al programului PNL de dezvoltare economică este de reducere a fiscalității, de relaxare fiscală și de reformă a administrației fiscale, de îmbogățire a colectării veniturilor statului.
- Dacă am colecta 98% din taxe şi impozite şi am reduce evaziunea cel puţin la nivelul 2007-2008, ponderea în PIBa veniturilor colectate va fi la media UE, respectiv la40-42%.
- Avem o opţiune de făcut în politica fiscală