Cinci dintre minerii chilieni prinsi sub pamant de mai bine de doua saptamani dau semne explicite de depresie, anunta oficialii ingrijorati de soarta acestora.
Ministrul Sanatatii din Chile, Jaime Manalich, a declarat ca cinci dintre cei 33 de mineri care sunt in prezent "prizonieri" la peste 700 de metri adancime refuza sa fie filmati si sa se alimenteze asa cum ar trebui in aceste conditii, informeaza BBC.
Ministrul a mai spus ca la dispozitia lor au fost pusi psihologi care incearca sa ii incurajeze si sa ii consilieze de la suprafata, prin intermediul unui sistem de comunicare.
Minerii captivi sunt inspaimantati de gandul ca ar putea ramane astfel inca cel putin patru luni, pana cand sapaturile facute de specialisti in incercarea de a-i evacua ar putea avea sorti de izbanda.
Inca de luni, imediat dupa aflarea ca cei 33 de mineri sunt in viata, s-a inceput saparea unui tunel vertical prin care acestia sa fie scosi, unul cate unul, la suprafata.
La fata locului au fost aduse masini specializate din Spania si Australia, iar autoritatile americane si-au oferit sprijinul, impresionate de drama pe care o traiesc minerii supravietuitori, ale caror imagini suprinse cu ajutorul unei camere video au fost date joi publicitatii, in premiera.
In incercarea de a le mentine moralul ridicat, autoritatile au rugat rudele si prietenii celor 33 de mineri sa le scrie acestora bilete si sa comunice cu ei in permanenta, pentru a-i incuraja.
Saptamana viitoare sunt asteptati pentru a-i lua in primire pe captivi si cativa medici experti ai NASA, specializati in mentinerea moralului dar si echilibrului fizic al astronautilor plecati in misiuni indelungate.
Cinci dintre minerii chilieni prinsi sub pamant de mai bine de doua saptamani dau semne explicite de depresie, anunta ofi