85 la sută dintre români şi-au pierdut încrederea în echipa de miniştri a lui Boc. Este unul din rezultatele ultimului sondaj Eurobarometru, realizat la nivelul fiecărui stat din UE, în perioada 7-19 mai. Pentru români, chestionarea a venit exact a doua zi după ce preşedintele a anunţat primele măsuri anticriză: salarii reduse cu 25 la sută, concedieri etc. etc.
85 la sută reprezintă cel mai mare nivel de neîncredere din toate ţările Uniunii. Cine ştie la cât o fi ajuns acum Executivul României, după o vară în care restricţiile s-au succedat fără întrerupere, culminând zilele acestea cu taxarea suplimentară - care a alergat oamenii de colo-colo în cea mai pură batjocură birocratică - a veniturilor care ocoleau până acum contribuţiile sociale şi cele pentru sistemul de sănătate. Forţele de Muncă s-au lăudat deja cu un câştig de peste 700 de milioane de lei din afacerea asta, dar sute de mii, poate milioane de români au pierdut mai mult de o zi întreagă ca să completeze formulare alcătuite aiurea, cu care să poată achita apoi cei câţiva lei ceruţi de statul român.
Umblă însă vorba că n-o să mai dureze mult şi, pentru că în trei-patru zile expiră termenul dat de şeful statului, nerăbdător să vadă roadele unei activităţi mai eficiente a Guvernului, este foarte probabil să vedem miniştri noi. Asta nu înseamnă însă şi că lucrurile vor începe să meargă mai bine. E suficient să ne uităm la reţeaua de căi ferate, unde condiţiile de călătorie sunt la fel de precare ca întotdeauna, dar costă mai scump. Sau la domeniul sanitar, despre care chiar preşedintele a dezvăluit că înghite de patru ori mai mulţi bani decât în 2000, fără a lăsa să se vadă performanţe notabile. Şi exemple sunt cu duiumul. E drept că scăderea nivelului de trai a afectat viaţa multor români - o arată scriptic acelaşi sondaj, unde 53 la sută dintre cei chestionaţi, adică de două ori mai