Peste 150 de militari din România, Austria, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Cehia şi Franţa au invadat vechea Cetate Râşnov. Cu ocazia celei de-a II-a ediţii a Festivalului Internaţional Istoric Academic, turiştii au avut prilejul să asiste la reînscenări de luptă din secolele trecute, dar mai ales să admire şi să afle detalii legate din viaţa civilă şi militară a soldaţilor care au luptat în cele mai importante războaie ale lumii.
Cei interesaţi de reconstrucţia istorică şi-au întins la Râşnov corturi specifice unor anumite perioade istorice şi trăiesc ca şi cum ar fi în campanile. Astfel, ei gătesc la cazan, fac instrucţie, îşi îngrijesc armele, îşi cârpesc uniformele. Uniformele sunt confecţionate după regulementele de epocă, iar din corturile soldaţilor nu au lipsit tolbele cu apă, farfuriile şi tacâmurile folosite în luptă sau o mască de gaze.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DE LA RÂŞNOV
„Festivalul are două laturi, una educativă şi alta de recreere. Aceasta reprezintă o formă de a percepe istoria astfel decât în manualul de istorie. Aici toate acele informaţii prind viaţă, oferim o lecţie de istorie vie", a declarat Dr. Adrian-Silvan Ionescu, iniţiatorul Festivalului Internaţional Istoric Academic.
Turişti care au vizitat Cetatea Râşnov le-au fost prezentate costume şi arme din din Evul Mediu, precum şi a diverselor astepte din viaţa civilă şi militară a epocilor vechi.
„Îmi place ceea ce se întâmplă aici în perioada de vacanţă. Mă bucur că am avut ocazia să văd costumele, armele şi obiectele pe care soldaţii le avea în desagă pe timpul războiului", a spus Daniela Breazu din Bucreşti.
Reconstituiri cu scene de luptă
Reînscenările de luptă din epoca medievală, cea dintre cavalerii creştini şi turcii otomani sau din cea napoleoniană dintre armata franceză şi a trupelor habsburgice au ţinut tur