Cantecul stelei
Iunie 1860, Braila... Intunericul noptii este strapuns de o stea ce avea sa invinga uitarea, exprimand in esenta ei simbolul feminitatii, al iubirii si al artei. Ivita din imbinarea unor forme geometrice pure, stralucirea acestei stele avea sa atinga coardele adormitei lire cosmice. Ea avea sa faca auzita muzica sferelor la care nazuiau pe vremuri vechii greci, ale caror vise ii fusesera strecurate in suflet. Ea avea sa poarte numele de Hariclea Darclee.
Nascuta din fuziunea unor energii nobile, ale stravechii familii fanariote Mavrocordat, Hariclea Darclee va traversa galaxia compozitorilor din perioada postverdiana, unind creatiile acestora intr-o cariera unica. Ea se va impune in istoria muzicii drept vocea care poate fi numita, fara echivoc, prima soprana a lumii, de la sfarsitul secolului IX si inceputul secolului XX.
"Va calatori mult si va fi mereu in sarbatoare"
Povestea spune ca destinul neasemuit al Haricleei Darclee ar fi fost prevestit la nastere de ghicitoarea Ileana, vestita prin partile locului: "O sa calatoreasca mult si o sa fie mereu in sarbatoare ". Dar gloria avea sa vina mai tarziu, dupa ce anii de studiu i-au desavarsit talentul, iar lupta cu sine si cu greutatile i-au slefuit caracterul.
Adolescenta a urmat fagasul stabilit de tiparele epocii: a fost inscrisa la un pension in Viena. Aici, profesoara ei de canto, Mathilde Marchesi, ii descopera talentul si, dat fiind faptul ca familia ei din tara deja se confrunta cu mari probleme financiare, ii propune cateva lectii gratuite. In schimb, nu cere decat fagaduiala ca tanara Hariclea sa se dedice muzicii. Tot atunci, printr-un bizar calcul al destinului, tanara romanca a ascultat-o pentru prima oara pe Adelina Patti, in Traviata de Verdi. Triumful celebrei artiste se pare ca a trezit in sufletul Haricleei o ambitie ancestrala, aceea de a f