Dacă în ultimul deceniu legăturile economice strânse cu UE au impulsionat creşterea economică în ECE, încrederea în prosperitatea zonei euro a devenit o povară în timpul crizei. Odată cu redresarea economică a zonei euro, Europa Centrală şi de Est pregăteşte şi ea un reviriment. Majoritatea monedelor din regiune s-au apreciat puternic, iar obligaţiunile guvernamentale au crescut odată cu scăderea randamentului obligaţiunilor guvernamentale germane. Turbulenţele din Greci
Dacă în ultimul deceniu legăturile economice strânse cu UE au impulsionat creşterea economică în ECE, încrederea în prosperitatea zonei euro a devenit o povară în timpul crizei.
Odată cu redresarea economică a zonei euro, Europa Centrală şi de Est pregăteşte şi ea un reviriment. Majoritatea monedelor din regiune s-au apreciat puternic, iar obligaţiunile guvernamentale au crescut odată cu scăderea randamentului obligaţiunilor guvernamentale germane.
Turbulenţele din Grecia nu au afectat cu adevărat Europa de Est, deoarece finanţele publice ale majorităţii statelor din regiune sunt într-o situaţie mai bună decât în Europa de Sud. Îndatorarea privată, îndeosebi în monedă străină, rămâne o preocupare în special în Ungaria. Totuşi, pentru pieţele financiare, importanţa acestei situaţii este minoră în măsura în care există probleme potenţial mai serioase în alte părţi. Imaginea economiei regiunii continuă să arate destul de bine, cu excepţia Ungariei, care continuă să sufere. Inflaţia s-a redus semnificativ în ultimul an, deşi tendinţa pare să încetinească, dacă nu chiar să se oprească în decursul lunilor următoare.
Câştigurile rămân atrăgătoare în Est
În al treilea trimestru al anului 2010, ar trebui să se înregistreze din nou o creştere economică semnificativă în regiune, înainte ca anticipata încetinire economică din zona euro să se facă simţită şi în ţările Europei Centr