Strategia Nationala de Aparare, in lectura corecta
Isterizati de "atentatul" CSAT-ului la "libertatea" presei, facut public in luna iunie, marea majoritate a jurnalistilor nostri au omis cateva aspecte esentiale privind Strategia Nationala de Aparare. Aspecte majore pentru harta geopolitica si geostrategica a Regiunii Marii Negre extinse, pe care mi-am propus sa le comentez.
Basarabia, "azimut-vest"
"Stationarea unor trupe straine, fara acordul tarii gazda, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale" si "din acest motiv, tara noastra intelege sa se implice activ in promovarea unei solutii care sa vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si armamentelor stationate ilegal", subliniaza documentul adus la cunostinta opiniei publice. Cu alte cuvinte, Stationarea trupelor rusesti in Republica Moldova, in apropierea granitelor Romaniei, constituie o amenintare la adresa securitatii nationale. Si sa fim clari: o amenintare la siguranta nationala a Romaniei inseamna, implicit, si o amenintare la adresa UE, NATO si SUA! Oficializarea acestei amenintari prin includerea ei in Strategia Nationala de Aparare este un semnal puternic si fara echivoc de sincronizare cu alte tari UE si NATO, pentru "Azimutul Vest" al Republicii Moldova. Deci, tot raul spre bine: subrezirea flancului estic (al UE, NATO, SUA), datorita noilor orientari ale Ucrainei si Turciei catre Rusia, necesita masuri pentru intarirea acestuia, adica de intarire a Romaniei. Mai in clar: UE, SUA si NATO vor intari Romania prin integrarea Republicii Moldova.
Sincronizarea cu SUA
De mult, SUA si UE nu s-au coordonat atat de bine in fata Rusiei, la Marea Neagra.
Cu ocazia vizitei lui Dmitri Medvedev in Statele Unite, presedintele american, pentru prima data in ultimele luni, a cerut fara echivoc r