TVR Cultural prezintă astăzi, de la ora 17.00, un documentar francez despre evoluţia modei de-a lungul secolelor: "Istoria eleganţei".
Documentarul "Istoria eleganţei" (2007), regizat de Muller Florence şi Philippe Allante, prezintă o viziune cronologică a artei şi a manierei de a ne îmbrăca.
Seria formată din cinci părţi începe cu eleganţa togilor la romani, apoi trece la concepţia hainelor în Evul Mediu şi la idealul de punere în valoare a corpului şi ajunge până la apariţia minjupei sau a porno-şicului. Moda reprezintă o reflecţie a evoluţiei moravurilor, a curentelor religioase, dar şi o reprezentare a culturii şi a ideilor politice.
Evoluţia modei de-a lungul timpului
"Roman Elegance", primul episod, îi descrie pe romanii din vechime care preferau băile lungi cu apă fierbinte, îşi îngrijeau corpul şi aveau o piele catifelată. Pentru decolorarea părului, ei foloseau vopsele pe bază de grăsime de capră, cenuşă şi sulf, iar un alt obicei era ca bărbaţii să se epileze pe tot corpul.
Călătoria ne duce apoi în Evul Mediu, unde au apărut primele haine diferite pentru bărbaţi şi femei. Influenţate de moda din Arabia Saudită, femeile au început să îmbrace rochii fluide, care le lăsau să se mişte confortabil.
Moda secolelor al XVI-lea, al XVII-lea şi al XVIII-lea are în comun corsetele, rochiile pe crinoline şi gulerele cu pliseuri. În cea de-a patra parte a seriei apare moda secolului XIX, care impune o siluetă zveltă, încinsă în corset.
Creativitatea s-a extins odată cu apariţia democraţiei, naşterea industriei textile şi inventarea maşinii de cusut. "Istoria eleganţei" se încheie cu femeia secolului XX, descoperită de Channel (rochii mai scurte, tocuri mai înalte şi umerii mai descoperiţi).
La sfârşitul fiecărui episod, un cunoscut designer de modă, cum ar fi Issey Miyaké, Chr