Şcoala începe în Brăila cu 229 de locații neautorizate sanitar, din 379, aparţinând celor 136 de unităţi de învăţământ existente. Potrivit situaţiei întocmite de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Brăila, majoritatea sunt în mediul rural.
Este vorba despre 191 de unităţi, dintre care 95 şcoli şi 96 grădiniţe. La şapte şcoli şi opt grădiniţe, autorizarea sanitară a fost respinsă de DSP din cauza parametrilor necorespunzători ai sursei de apă potabilă din incinta unităţilor de învăţământ, a grupurilor sanitare necorespunzătoare a spaţiilor neigienizate şi pentru că în unele cazuri, ca la Esna, şcoala şi grădiniţa se află în aceeaşi incintă.
Responsabilii DSP spun că pentru o parte importantă dintre aceste locaţii nici măcar nu s-a solicitat autorizarea.
Jale la ţară
Aceste probleme dovedesc că şi noul an şcolar va începe cu aceleaşi probleme cu care autorităţile se confruntă de o bună perioadă şi anume lipsa resurselor financiare necesare.
Situaţia este mult mai bună la nivel de municipiu unde Primăria a alocat pentru reparaţiile în şcoli 2,8 milioane de lei, iar edilul şef a atenţionat conducerea unităţilor de învăţământ încă de la începutul vacanţei de vară că banii trebuie drămuiţi.
La oraş, mai bine
„Mai sunt câteva probleme de pus la punct, dar care nu vor afecta începerea anului şcolar. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 80 - 90 % şi chiar de 100 % în unele unităţi", a precizat primarul Aurel Simionescu.
Aurel Simionescu, primarul Brăilei: „Școlile sunt pregătite pentru noul an școlar”
Totuşi, situaţia întocmită de DSP arată că numărul unităţilor autorizate sanitar la data de 15 august reprezintă 39,57% din total, cu 5,31% mai mare decât anul trecut când procentul a fost de 34,26%.