Motoare turate la maximum, prăpastii şi noroi. Aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte a noua ediţie a „Cupei Clujului“, de la Băişoara care în acest an poartă numele de „Transsylvania Off Road Challenge“.
Competiţia propriu-zisă a început încă de ieri, cu primele probe, la cele trei categorii de concurs: standard, open şi extrem. „S-au înscris 70 de piloţi în total, din România, Germania şi Ungaria. Participă maşini de teren special pregătite pentru acest gen de întrecere, în care nu viteza conteazã, ci îndemanarea şoferului“, a declarat Pedro Pinto, unul dintre organizatorii evenimentului.
PUTEŢI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII AICI
Traseul ales pentru această etapa se află în jurul staţiunii Muntele Băişorii. Sunt 100 de km în care piloţii şi copiloţii vor trebui să treacă prin noroi, stânci, buşteni şi prăpăstii. Potrivit organizatorilor, accentul se va pune pe pregătirea maşinilor, dar şi pe talentul piloţilor.
Printre concurenţi se află şi o echipă complet feminină, mama copilot, iar fiica -pilot. Oana Rădoiu Leş, de 21 de ani, conduce un Mitsubishi, pe care şi l-a luat acum trei ani, odată cu permisul de conducere. „A fost o onoare să îmi ceară fiica mea să-i fiu copilot, iar de atunci participăm împreună la competiţii”, spune Gabriela Rădiu Leş, mama-copilot.
Cu perna pe scaun
Pentru că are doar 1,60 m înălţime, Oana conduce cu un pui de pernă pe scaun, să o mai înalţe. „Trebuie să o ascult pe mama, chiar dacă ne mai certăm, pentru că e copilotul meu“, spune Oana. „Importanţa copilotului în off road este foarte mare. Se poate spune că este un fel de tiranie a copilotului. El este creierul”, spune şi Gelu Suciu, pilot care concurează la categoria standard şi care are copilot, tot o femeie: Adriana Micle, de 31 de ani din Cluj. „Este unul dintre cei mai activi copiloţi din offroad“, mai spune Pilotul Suciu Gelu ca