Fostul ofiţer german, Valentin Treml, şi-a dorit să vină în ţara noastră în 1968, anul în care a fost impresionat de atitudinea antisovietică a lui Nicolae Ceauşescu. A venit prima dată pe meleagurile noastre în 1968. Între timp, a învăţat româneşte, s-a căsătorit cu o româncă, şi acum fredonează prin casă „Valurile Dunării“.
Valentin Treml are 70 de ani. Şi-a dorit să ajungă în ţara noastră încă din anii ‘68. Atunci a simţit că soarta lui este legată pentru totdeauna de România, chiar dacă toată viaţa a servit armata germană.
Mai citeşte şi:
Ceauşescu, dorit preşedinte de 40% din români
„Pentru mine a fost un şoc declaraţia lui Ceauşescu, atunci când a întors spatele ruşilor. Era ceva de neînchipuit pe vremea aceea ca o ţară ca România, pe care noi o vedeam ca o mică republică deja sovietizată, să se pună cu mamutul care era URSS. Atunci am spus că vreau să văd România şi uite că am ajuns să şi locuiesc aici", spune Valentin Treml.
Fostul ofiţer a rămas văduv încă din tinereţe. În 1998, a cunoscut-o pe Margareta (53 de ani), o profesoară de limba germană din Iaşi care încerca să-l convingă că România este o ţară minunată. „Ne-am cunoscut la un forum. Dar el era deja convins să rămână aici. Acum mănâncă sarmale, mici cu muştar şi ceafă de porc la grătar cu mujdei ca un moldovean de-al nostru", spune Margareta. „Îmi place şi Grasa de Cotnari, e mai bun decât Rheingold", o completează Treml, zâmbind. Cei doi s-au căsătorit în 2002 şi nu au copii.
Cu militarii români a avut de-a face în 1967, când locotenent-colonelul Mihai Tofan, actualmente general de brigadă, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie, urma cursurile Academiei de Conducere din cadrul armatei germane, Bundeswehr. Locotenent-colonelul Treml şi-a expus planul său, acela de a veni în România, iar odată întors în ţară, Mihai Tofan a întreprins toate demersu