Medicii de la Spitalul Judeţean au tratat de la începutul verii peste 500 de pacienţi cu viroze respiratorii şi pneumonii.
Cei mai mulţi pacienţi au răcit din cauza variaţiilor de temperatură de la zi la noapte, de la trecerea bruscă de la căldura în încăperi dotate cu aer condiţionat, sau de la consumul în exces de apă rece sau îngheţată.
Majoritatea bolnavilor sunt copii şi persoane în vârstă. „Am răcit, cel mai probabil de la apa rece pe care am băut-o. Am fost la dispensarul din sat şi medicul de familie mi-a dat reţetă. Mi-am cumpărat medicamentele, însă nu mi-a trecut. Acum sunt internat în spital şi sper ca în scurt timp să pot pleca acasă“, a declarat Vasile Dinu, un pacient din comuna Deleni diagnosticat cu pneumonie.
„Într-o vară am fost cioban la mine-n sat. În anul acela a plouat foarte mult. Pentru că a trebuit să păzesc oile în ploaie m-am ales cu o sensibilitate la plămâni“, povesteşte Ilie Ion, din comuna Bogdana, internat şi el la Pneumologie.
Medicii spun că, în comparaţie cu vara anului trecut, se constată o creştere a numărului de pacienţi. Există cazuri grave, care necesită spitalizare, dar şi ipohondri care dau fuga la medic imediat ce încep să strănute. „Mulţi vin la noi, cu toate că starea lor nu este atât de gravă. Din acest motiv se creează aglomeraţie“, a declarat doctorul Rodica Robu, şefa secţiei de Pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.