În timp ce la bugetul de stat cheltuielile cu bunurile şi serviciile au scăzut cu 25%, la judeţe au crescut cu aproape 8%.
Criză, dar nu pentru toţi. Cifrele privind execuţia bugetară pe primele şapte luni arată că regula austerităţii la capitolul cheltuieli cu bunuri şi servicii nu a fost respectată de administraţia locală.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, unităţile teritoriale au cheltuit, în primele şapte luni, pe bunuri şi servicii 5,7 miliarde lei (1,3 miliarde euro), cu aproape 8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Autorităţile centrale au redus consumul la acest capitol cu aproape un sfert, până la 9,5 miliarde lei (2,3 miliarde euro).
"Am avut semne că autorităţile locale au fost împotriva măsurilor de reducere a cheltuielilor şi au căutat prin toate căile să scape de acestea. Însă pot exista şi explicaţii, cum ar fi proiecte începute care au continuat", comentează analistul economic Aurelian Dochia. El spune că Finanţele trebuie să analizeze fiecare caz în parte şi să ia măsuri, acolo unde e cazul.
Competiţie pe banul public
Între autorităţile statului există o competiţie a cheltuielilor. Instituţiile care fac economii într-un an, în loc să fie apreciate, de obicei primesc mai puţini bani la următoarea alocare.
"Acest obicei există la noi încă de dinainte de 1989 şi nu va dispărea", spune Aurelian Dochia. În ultimele săptămâni ale anului, judeţele cheltuiesc foarte mulţi bani.
Guvernatorul Mugur Isărescu declara, acum doi ani, că fondurile trebuie folosite, nu doar alocate, pentru ca la sfârşitul anului să evităm situaţiile în care bani mulţi sunt folosiţi prost. Peste jumătate din deficitul bugetar din 2007 a fost realizat în decembrie.
PE MINUS Cheltuielile cresc mai mult decât veniturile
Pentru prima dată în acest a