Comitetul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru eliminarea discriminării rasiale a cerut Franţei să evite deciziile radicale. Sursa: REUTERS
Cei 18 experţi ai Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale au dat publicităţii, ieri, o serie de recomandări în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de "discursurile politice de natură discriminatorie" din Franţa, unde romii sunt victimele creşterii numărului "manifestărilor violente cu caracter rasist".
Denunţând recentele expulzări masive ale romilor originari din România şi Bulgaria, "fără consimţământul lor liber exprimat, clar şi deplin", experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite au solicitat autorităţilor de la Paris "să evite în special repatrierile colective", relatează AFP.
În opinia raportorului pentru Franţa, americanul Pierre-Richard Prosper, Parisul dă impresia că nu studiază fiecare caz în parte, ci că vizează mai degrabă un grup de indivizi.
Sesizare la Comisia Europeană
Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale a mai anunţat ieri că va sesiza Uniunea Europeană şi Consiliul Europei în legătură cu situaţia romilor.
"Obiectivul nostru este acela de a alerta diferitele instituţii europene în legătură cu probleme romilor şi de a le reaminti obligaţiile ce le revin, astfel încât măsurile luate să nu fie discriminatorii", a explicat Pierre-Richard Prosper, într-o scrisoare care urma să fie trimisă aseară Comisiei Europene şi Consiliului Europei. Decizia alertării forurilor europene se ia numai în cazuri excepţionale, când există îngrijorări privind discriminarea rasială pe scară largă, a declarat o sursă diplomatică din cadrul Comitetului, citată de AFP.
Franţa: "Respectăm legislaţia"
Franţa "respectă cu conştiinciozitate legislaţia europeană" şi "angajamentele sale internaţionale" privindu-i pe romi, a preciz