David: Se iau în calcul două variante de finanţare
Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a anunţat ieri că se iau în calcul două variante de finanţare pentru construcţia centralei de Tarniţa, care ar putea deveni funcţională în vara anului 2017.
El a explicat că, într-o primă variantă, se ia în calcul ca investiţia să fie derulată de o companie de proiect formată din Hidroelectrica şi unul sau doi parteneri, iar finanţarea să fie comună.
O altă variantă, asemănătoare celei prin care vor fi construite reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, presupune ca fiecare partener să vină cu partea sa de finanţare.
"Intenţia este să avem în compania de proiect unul sau doi parteneri", a mai spus David, estimând că "o imagine clară" asupra modalităţii de finanţare va fi făcută în aproximativ o jumătate de an.
Managerul a adăugat că, în cazul în care această hidrocentrală nu va fi realizată la Tarniţa, Hidroelectrica mai are cinci locaţii pregătite pentru o astfel de investiţie.
În acelaşi context, directorul general adjunct al Hidroelectrica, Traian Oprea, a anunţat ieri că firmele de consultanţă "au obligaţia ca în şase luni să ne aducă în curte investitorii pentru negocieri".
Ministerul Economiei a demarat deja procesul de selecţie a investitorilor pentru realizarea centralei Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţie de peste 1 miliard euro. Consorţiul de firme care pregăteşte procesul investiţiei de la Tarniţa este format din Deloitte Consultants, Banca Comercială Română, HydroChina ZhongNan, Muşat & Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising.
Hidroelectrica şi Universitatea Politehnica Bucureşti au semnat, ieri, un protocol pentru crearea unui centru de pregătire, la Mihăileşti, în judeţul Giurgiu, în care urmează să studieze anual circa jumătate din cei 400 de studenţi la Hidroenergetică. Hidroelectri