Doi taximetrişti craioveni, care activează ca PFA (persoane fizice autorizate), au dorit să-şi depună declaraţiile la CAS Dolj, dar s-au lovit de refuzul angajaţilor instituţiei, care nu le-au înregistrat documentele până nu plătesc din urmă sume uriaşe către stat. Oamenii nu au atâţia bani să dea la CAS dintr-o dată. Statul nu-i lasă nici să plătească eşalonat, nici să sară peste datorie. Din oameni de bună-credinţă s-au trezit datori la stat. Şi ca ei pot fi mulţi alţii.
Doi craioveni care lucrează de mai mulţi ani ca taximetrişti, autorizaţi ca PFA (persoană fizică autorizată), au vrut să fie „buni samariteni“ şi au mers la stat să-şi declare şi să-şi achite contribuţiile cerute de OUG nr. 58/2010 - act normativ care schimbă Codul Fiscal şi care a creat o adevărată isterie în ţară în rândul celor cu PFA şi al celor plătiţi pe drepturi de autor. Oamenii susţin că au mers la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj împreună cu alţi colegi de-ai lor taximetrişti, încercând să-şi depună declaraţiile şi să fie luaţi în evidenţe drept contribuitori la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Numai că, la ghişee s-au lovit de birocraţia tipic românească.
„Suntem oameni de bună-credinţă“
La CAS Dolj nu li s-au primit declaraţiile pe OUG nr. 58. Funcţionarii statului au descoperit că taximetriştii nu îşi plătiseră din urmă contribuţia la sănătate, de 5,5% din veniturile lor. Oamenii ar fi trebuit să plătească pe ultimii cinci ani, adică în perioada de prescripţie, numai că sumele sunt uriaşe, iar ei ar fi trebuit să achite 4.600 de lei, respectiv 4.000 de lei dintr-o dată. „Le-am explicat că motivele invocate de dumnealor pot face, în cel mai rău caz, obiectul unui alt litigiu între părţi. Faptul că ne condiţionează că ne primesc declaraţiile doar dacă plătim îl considerăm ca pe un abuz, ca pe un şantaj“, spune Ilie