Oamenii se amăgesc că nu-şi fac rău atât de mult dacă fumează ţigări mentolate. Magda Ciobanu explică de ce e greşită această idee.
Şefa programului naţional antifumat spune că pachetele cu ţigări cu imagini îngrozitoare i-au determinat pe mulţi dintre români să se lase de fumat. Pe timp de criză economică, adaugă ea, este mai ieftin să urmezi un tratament antifumat decât să-ţi cumperi în fiecare zi ţigări.
Mai citeşte şi:
Fumătoarele comit un abuz asupra copilului
Preţul pentru un tratament cu pastile antifumat costă între 160 şi 320 de lei, în timp ce ţigările pe o lună pot ajunge şi la 600 de lei. Medicul atrage atenţia că numărul cancerelor bronşice din cauza fumatului a crescut îngrijorător, mai ales la femeile sub 40 de ani.
„Adevărul": Mulţi oameni spun că nu pot să se lase de fumat. De ce este atât de dificil să renunţăm la ţigări?
Magdalena Ciobanu: Verbul corect este „nu vreau". Oamenii care sunt sinceri cu ei înşişi şi spun, „de fapt, eu nu vreau să mă las de fumat" au şansele cele mai mari să se lase de fumat la un moment dat. În România, cel puţin de zece ani de când eu mă ocup de programele antifumat, nu mai poţi să spui că nu poţi să te laşi de fumat. Nu vrei să te laşi de fumat!
Nu înseamnă că există un impediment de natură fizică, pentru că cel de natură psihică se rezolvă atunci când vrei să faci un anumit lucru. Toată viaţa noastră este plină de momente în care îţi pui voinţa la încercare. De fapt, ce înseamnă voinţă? Înseamnă să-ţi doreşti un anumit lucru şi să-ţi doreşti să-l îndeplineşti. În clipa în care spui „nu pot să renunţ la fumat" înseamnă că există un obstacol fizic. Şi, într-adevăr, pentru unii oameni renunţarea este mai grea din cauza depedenţei de nicotină. Sunt oameni care întâmpină acest obstacol de ordin fizic. Sevrajul de nicotină este atât de puternic încât efectiv nu-i fac faţă.