O boală rară a transformat-o pe Triona Holden din corespondentul sobru al BBC TV într-un artist cu o expoziţie la Muzeul Tate Modern din Londra. Triona Holden s-a aventurat în numeroase zone de conflict din întreaga lume. Abia când a ajuns în spital, a realizat că termenul-limită era chiar ea însăşi.
„Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu zece ani că voi ajunge artist, aş fi râs până aş fi căzut de pe pantofii mei cu tocuri de la Chanel. Când să găsesc timp pentru a lăsa jos microfonul şi a pune mâna pe o pensulă?", povesteşte Triona Holden pentru „The Daily Mail".
Timp de aproape 20 de ani, Triona a trăit momente palpitante în Războiul din Golf din '90-'91, a păşit pe câmpurile minate din nordul Irakului şi a supravieţuit focurilor de armă din timpul unei lovituri militare din Africa de Sud. „Pe atunci, eram prea pornită să-mi fac treaba până la capăt sau eram prea proastă să realizez pericolul", îşi aminteşte ea.
Viaţa ei s-a schimbat iremediabil când, într-o zi, s-a trezit sub privirile unor străini în halate albe. „Vorbeau despre o posibilă tumoare cerebrală şi atunci am simţit pentru prima oară ce e aia frică", spune Triona. După doi ani de examene medicale, femeia a aflat vestea bună: nu avea tumoare.
Vestea proastă era că suferea de o boală incurabilă, numită lupus, ce determină sistemul imunitar să atace ţesuturile sănătoase. Practic, orice parte a corpului poate fi afectată, însă cel mai adesea se manifestă prin inflamarea articulaţiilor şi a ochilor. Din cauza acestor simptome, dar şi a oboselii cronice, Triona a fost pensionată înainte de a împlini 40 de ani.
Mamă a două fete şi părăsită de partenerul de viaţă pentru o prezentatoare TV mai vioaie, Triona s-a complăcut în a zace în pat. Până într-o zi, când fetele ei i-au adus acuarele la spitalul în care era internată pentru o transfuzie de sânge. De plictiseală a „mâzgălit" pe