Până acum, ţăranii care făceau vin să aibă de Sărbători sau să-i cinstească pe cei ce le calcă pragul ori pentru vreun parastas, aveau grija, începând de primăvara devreme şi până iarna târziu, să taie via, s-o lege, s-o sape, s-o stropească, s-o culeagă, să tragă vinul în sticle şi apoi să-l consume. Acum, peste toate acestea, oamenii de la sat care n-au nicio treabă cu comercializarea vinului produs în gospodăria lor, trebuie să ţină cont cât vin au băut şi după aceea să se urce în autobuz, au, n-au bani de bilet, şi să meargă în Capitala de judeţ, la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale, să dea socoteală şi semnătură, ori să pună degetul dacă nu ştiu să scrie, pentru cantitatea de vin consumată în curte. Şi n-au decât să facă acest lucru, pentru că, altfel, vor fi amendaţi, potrivit normelor noului Cod Fiscal, care pare să nu fi uitat pe nimeni, afectând până şi ultimul mic producător de vin.
* Vinzi, nu vinzi, declari
Manole Toader, preşedintele Federaţiei Viticultorilor Vrânceni, ne-a spus că "sunt controale de la vamă să vadă" ce producţie are şi cât a băut: "Trebuie să mă duc să declar lunar cât vin am băut cu nevasta". Domnia sa ne-a mai precizat că, potrivit legii, toţi cei care fac vin, indiferent ce cantitate au produs şi chiar dacă nu comercializează vinul, sunt obligaţi să-şi declare stocurile de vin: "Dacă o femeie bătrână duce o sticlă de vin la biserică, trebuie să meargă s-o declare la vamă".
Într-adevăr, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ne-au precizat că antrepozitarii autorizaţi pentru producţie şi pentru depozitare au obligaţia ca, lunar, până la data de 15, inclusiv, să transmită on-line la autoritatea vamală teritorială o situaţie, care să conţină informaţii cu privire la produsele accizabile, pentru luna precedentă.
Gospodăriile individuale care produc vinuri pentru consu