Frauda este unul dintre scenariile înaintate de oficiali ai Fiscului şi ai Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor în cazul firmei cu cel mai mare profit din România. Firma-fantomă din comuna braşoveană Hoghiz deţine acţiuni la o altă firmă-fantomă din statul american Oregon. Autorităţile merg pe varianta unei tentative de spălare de bani.
Decizie Registrul Comerţului
Societatea care a creat un adevărat tsunami printre oamenii de afaceri - „American European Marketing &Enterprise" SA - a declarat un profit de 3,6 miliarde de euro, adică 2,6% din PIB-ul României.
Mai citeşte şi:
Cocioaba cu profit de 3,6 miliarde de euro
Cu toate acestea, compania nu a derulat prin conturile sale decât 1.000 de dolari în ultimul an, potrivit oficialilor de la Oficiul Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor (ONCSB). Cum este posibil să se întâmple asta, mai ales că firma nu are niciun angajat, ci doar o listă de şase acţionari ?
Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat pentru „Adevărul" că firma este monitorizată încă din 2009, dar nu s-a întreprins nicio acţiune împotriva ei, pentru că „nu a adus niciun prejudiciu fiscal statului român".
Sesizare din oficiu
„Această firmă este ţinută sub observaţie fiscală încă de anul trecut, după ce ne-am autosesizat în legătură cu profitul declarat. Trebuie să înţelegeţi că acest profit uriaş este unul «pe hârtie» şi nu este impozabil", a declarat Blejnar. Şeful Fiscului a mai declarat pentru „Adevărul" că societatea cu sediul social în Braşov avea nişte înscrisuri neautentice şi acţiuni la o companie din America.
„Cu un asemenea profit, fie el şi pe hârtie, evident că firma era suspectă pentru noi. Aşa că am mers într-un control la Braşov, unde am constatat că «American European Marketing &Enterprise» (AEME) deţinea un num