Pornind de la cazul poluării olfactive care a iritat Oradea în ultimele săptămâni, Ovidiu Dăescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, prezintă o "hartă" actualizată a Bihorului, cu minusurile şi plusurile sale ecologice. Ca norocul, mai sunt şi plusuri...
- În ultima vreme aţi avut multe probleme legate de mirosurile insuportabile.
- Aşa este. Bine că am reuşit să rezolvăm problema. Acum nu mai miroase în Oradea.
- S-au găsit şi vinovaţi?
- Garda de Mediu a dat două amenzi, combinatului de creştere a porcilor şi fabricii de zahăr, de 10.000, respectiv de 20.000 de lei.
- Şi credeţi că pe viitor vom fi scutiţi?
- Sper că la fabrica de zahăr nu vor mai apărea. În ce priveşte activitatea combinatului de creştere a porcilor, aici problema e mai delicată. Firma are autorizaţia integrată de mediu, emisă de Agenţia Regională de Protecţie a Mediului din Cluj, valabilă până în 2017. Nu se va putea sista activitatea decât în cazul în care această autorizaţie, din motive întemeiate, va fi suspendată.
Harta problemelor
- Mai există şi alte pericole care ne pasc?
- La nivel de judeţ avem patru mari surse de poluare. Dintre acestea, una este în Oradea. E vorba de haldele de şlam de la Cemtrade SA, fosta Alumina.
- Proprietarii ruşi n-au făcut curăţenie la plecare?
- Nici pomeneală. Mai mult, conform contractului nici nu sunt obligaţi s-o facă. Contractul de vânzare către Cemtrade a fost evident încheiat în defavoarea statului român.
- Dar există un risc major ca Oradea să fie poluată?
- În condiţii extreme de climă - şi în ultima vreme asistăm la aşa ceva - e posibil. Furtunile puternice pot antrena particule poluante. În plus, ţinând cont de poziţionarea geografică, orice poluare poate căpăta un aspect transfrontalier. De altfel, cu puţine excepţii, marii poluatori pot produce daune şi Ungariei