Salariul diminuat cu 25% la sută pe care l-au încasat în această lună îi determină să renunțe. Tot mai mulți medici și asistente din Spitalul Județean de Urgență Bacău sunt interesați de ofertele de lucru din străinătate.
Criza de personal din sistemul de sănătate băcăuan s-ar putea adânci. Halatele albe vor să plece peste hotare, pentru a munci pe bani mai mulți. Leafa pe care au primit-o luna aceasta i-a făcut să studieze cu mai multă atenție ofertele străinilor.
La Secția ORL a Spitalului Județean mai multe cadre au aplicat deja pentru un post mai bine plătit. "Ne pleacă colegii. Au început să-și facă formalitățile pentru a merge să muncească în Italia, Suedia sau Norvegia unde pot primi, ca medic chiar și 4000 de euro pe lună, iar ca asistent 2000 de euro. Și soția mea pleacă asistentă într-un spital din Belgia", ne-a spus dr. Ioan Truță, medic primar ORL.
Printre cei care vor să plece se numără și asistenta șefă Gina Micu. "Mi-a scăzut salariul cu 600 de lei. Am început deja să-mi fac actele și voi pleca în Italia. Am bănci de plătit și cu salariul de aici nu reușesc", spune femeia.
Deficit de personal de 35%
Ca și în alte județe, și în Bacău, spitalele publice funcționează la limita de avarie. Deficitul de personal ajunge la unele unități chiar și la 35%, iar șansele ca posturile rămase neocupate să fie scoase la concurs sunt puține.
"În momentul de față în cele șapte spitale din județul Bacău ar mai fi nevoie de 680 de medici, însă doar 428 de posturi sunt ocupate. La fel, ar fi nevoie de 2600 de asistente și avem doar 1700. Lipsa specialiștilor face actul medical destul de greoi și de aceea apar și problemele care apar", spune dr. Marin Buștuc, director Direcția de Sănătate Publică (DSP)Bacău.
Oficialii din sănătate spun că au încercat să mai deblocheze din posturile vacante, dar nu au avut sorți de izbândă. "Noi am ce