Cat de vulnerabila este Europa, in fata unui atac cibernetic? Orice putere malefica ar putea - cu 86 milioane de euro, 750 de specialisti si doi ani la dispozitie - sa lanseze un atac cibernetic devastator la adresa intregii Uniuni Europene.
Potrivit unui expert in securitate electronica din Statele Unite, citat de EuObserver, un atac ar incepe cu Bursa de valori din Londra sau cu operatorul francez de electricitate RTE. Totul ar putea porni de la deschiderea unui fisier in format .pdf, trimis de la o adresa necunoscuta.
Documentul ar contine un soft care ar permite unui hacker aflat, de exemplu, pe alt continent, sa preia controlul asupra computerului vizat. In timp, hackerul ar putea monitoriza activitatea tuturor angajatilor, le-ar putea afla parolele si ar putea folosi informatiile culese pentru a intra in computerele conducerii.
La aproximativ 21 de luni dupa atacul initial, asupra computerelor din nivelul inferior, atacul final poate fi pregatit. Cele 27 de state ale Uniunii Europene s-ar putea trezi cu centralele electrice inoperabile. Comunicatiile, prin telefon sau Internet, ar fi imposibil de realizat, transporturile feroviare si aeriene ar fi paralizate, tranzactiile bancare inghetate, activitatea guvernelor blocata. Intr-un cuvant, un dezastru total.
Lucrurile ar putea reveni la normal in cateva zile, dar pierderile inregistrate de capacitatea administrativa, increderea cetatenilor europeni in institutii, pierderea informatiilor vitale pentru functionarea Uniunii Europene ar putea fi atat de grave, incat recuperarea lor ar putea dura ani buni.
Charlie Miller, matematician, fost analist al Agentiei de Securitate Nationala din Statele Unite, a studiat timp de cinci ani un posibil scenariu apocaliptic pentru distrugerea retelelor informatice europene.
Potrivit specialistului, care s-a fo