Societatea politică românească trebuie reformată din temelii pentru ca românii să poată găsi o fărâmă de europenitate care să-i ţină în ţară.
Cei mai mulţi dintre românii cu studii superioare fie au plecat deja din ţară, fie îşi doresc să plece, deoarece nu văd, în viitorul previzibil, o Românie europeană în deplinătatea sensului, chiar dacă este membră a Uniunii Europene.
Mai citiţi şi:
De ce nu am ieşit încă din recesiune
Asociaţia Română pentru Progres şi Civilizaţie spune că o „Românie europeană“ este posibilă, dar nu cu metodele din ultimii 20 de ani, şi doar dacă societatea civilă va fi implicată mai mult. Deunăzi, călătorind prin Ardeal, un înţelept dintr-un sat sălăjean mi-a zis: "Nu înţeleg de ce domnilor din Bucureşti le place numai să tot peticească ţara. De ce nu fac o ţară nouă, ca în Europa?". Nu discut acum despre reprezentările cuprinse în această exprimare. Recunosc, însă, că m-au incitat să fac un comentariu la mesajele trimise de cititorii paginii "Uniunea Europeană".
Niciun viitor european previzibil
Am primit o sumă de scrisori din partea unor oameni care se interesează de posibilităţile accederii la slujbe în Bruxelles şi alte locuri din Uniunea Europeană. Unele mesaje conţineau şi CV-uri şi am constatat că expeditorii sunt absolvenţi cu studii superioare sau în curs de a absolvi o facultate.
Ei spun că au înţeles sensul "Europei la noi, acasă", dar acum nu văd un viitor european previzibil pentru România, chiar fiind membru al Uniunii Europene. Motiv pentru care ar dori să muncească şi să trăiască acolo unde există europenitate adevărată, adică în statele membre mai dezvoltate. Câteva scrisori din Anglia şi Franţa m-au întrebat ce "Europă" le oferă România tinerilor, câtă vreme, având studii şi doctorate în aceste ţări, nu-şi găsesc slujbe nici de 1.000 de lei?
VOCEA SOCIETĂŢII CIVILE
Ei afi