Un cercetător născut în România conduce una dintre secţiile Institutului de Robotică şi Mecatronică din Wessling, Germania. Echipa pe care o coordonează Alin Albu-Schäffer, un român de 41 de ani care trăieşte în Germania din 1993, construieşte roboţi care ajung în fabrici, în săli de operaţie sau în spaţiu.
Unul dintre proiectele la care lucrează cercetătorul român este înalt cât un om, „vede" cu ajutorul a două camere video, „simte" cu degetele braţelor ultraperformante şi „merge" pe patru roţi.
Mai citiţi şi:
Andrei Avram este liderul cercetaşilor şi doctorand în robotică
Inginerul îşi aşază lin mâna pe braţul albastru al robotului Justin, care îi imită mişcările ca şi când ar fi teleghidat. Senzorii simt atingerea cercetătorului şi-l ajută pe Justin să-şi adapteze mişcările.
Alin Albu-Schäffer conduce de un an şi jumătate secţia „Componente şi Sisteme Mecatronice" a Institutului de Robotică şi Mecatronică din Germania, una dintre cele mai apreciate instituţii de profil din Europa. Coordonează o echipă de 47 de oameni şi este responsabil pentru proiectarea şi construcţia roboţilor, „în special pentru partea de electronică şi control automat".
A plecat din România în 1993, la absolvirea facultăţii pe care a urmat-o la Timişoara. Spune că a avut noroc să fie admis la Universitatea Tehnică din München pentru că, în acea vreme, Germania nu recunoştea studiile terminate în România şi, în mod normal, ar fi trebuit să facă din nou facultatea.
Doctorat în Germania
După aproximativ un an şi jumătate la Universitatea din München, a reuşit să-şi echivaleze studiile şi să fie admis la doctorat, concurenţa fiind de 500 de candidaţi pe loc.
Tema lucrării sale, un braţ-robot care este între timp comercializat de KUKA - producător de roboţi folosiţi de firme precum Daimler şi Bosh - s-a dovedit interesantă pentru Institutul de