Paradis fiscal? Este posibil sa existe din punct de vedere legislativ lacunele necesare pentru a crea din Romania un paradis fiscal.
Dar un paradis fiscal putin mai neobisnuit. Un paradis fiscal in care sunt platite impozite si taxe, si inca unele destul de usturatoare comparativ cu alte state. Un paradis fiscal bazat pe interpretarea abuziva si excesiv de greoaie a legislatiei romanesti, precum si hatisurile atat de dese in care intri atunci cand incerci sa te lamuresti asupra unor probleme.
Pentru a exemplifica ceea ce am spus mai sus, am sa prezint o situatie mai putin obisnuita din cadrul legislatiei romanesti. Am gasit recent Ordinul Nr. 553/5367 din 31 mai 1999 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind continutul-cadru de organizare a licitatiilor, prezentare a ofertelor, adjudecare, contractare si decontare a executiei lucrarilor, aprobate prin Ordinul comun al ministrului finantelor si al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului nr. 784/34/N din 13 aprilie 1998.
Ei bine, acest Ordin este ultimul care mai modifica Ordinul nr 784/34, de atunci si pana in zilele noastre nemaiexistand nici o modificare si nici nu este abrogat de vreo lege.
Acum, in vederea pregatirii unei licitatii, sau a unui contract de concesiune se folosesc OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu normele de aplicare oferite de HG 71/2007 si HG 925/2006.
In aceste conditii, cand avem o a doua sursa legislativa pentru rezolvarea aceleiasi spete, pe care ar trebui sa o ascultam. Mai mult decat atat, ce s-a intamplat cu Ordinul nr 748? De ce nu a mai fost modificat din 1999? Sa fi fost efectiv uitat undeva in niste colturi arhivate si pline de praf? Este posibil ca la fel cum exi