„Cumpăr acţiuni Fondul Proprietatea, litigii şi dosare ANRP, plata şi formalităţile le fac concomitent. Rog şi ofer seriozitate, exclus intermediari" - aşa sună anunţurile postate de cei care se ocupă cu tranzacţii cu acţiuni FP pe site-urile de specialitate. Poate cel mai tânăr, dar cu siguranţă unul dintre cei mai activi dintre ei este Ştefan Terziu (24 de ani), agent delegat al Carpatica Asset Management.
Cu toate că este cunoscut ca speculator în piaţă (cumpără ieftin, apoi vinde ceva mai scump), Terziu refuză acest statut şi precizează că el gândeşte şi acţionează „ca un investitor, nu ca un speculant". Cu toate că este deţinătorul unui pachet consistent de acţiuni FP (în piaţă se spune că ar avea cel puţin 100 de milioane, dar el precizează că „nu am nici măcar un procent"), Ştefan Terziu se declară împotriva distribuirii de dividende în 2010.
„N-ar trebui să se dea deloc, banii s-ar risipi astfel. Aceşti bani trebuie folosiţi ca investiţie sau pentru majorarea capitalului - oricum, trebuie păstraţi în Fond. Dacă o societate nu are bani puşi de-oparte, mai ales în vremuri ca astea, e posibil să i se devalorizeze acţiunile", spune Terziu, deşi firesc ar fi
să-şi dorească dividende de pe urma acţiunilor pe care le
deţine. Terziu a mai precizat că nu participă la adunările generale ale acţionarilor (ordinare sau extraordinare), pentru că „nu-mi place să văd cum se ceartă lumea pe ceva ce se dă de pomană".
Blocarea listării îi convine
Pe de altă parte, însă, el este convins că „trebuie blocată listarea Fondului", contrar opiniilor tuturor oficialilor care spun că listarea trebuie urgentată pentru a limita spaţiul de manevră al speculatorilor.
„Ar fi un mare dezavantaj dacă Fondul s-ar lista şi, astfel, valoarea acţiunilor ar creşte dincolo de cea nominală. Am auzit chiar că s-ar putea să ajungă la un euro... Păi, pe cel care