Se crede ca ceapa provine din regiunile de stepa din Asia Centrala si de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Ceapa, una din cele mai vechi plante de cultura, era cultivata ca planta medicinala, condiment si ca leguma.
In Europa, legionarii romani au fost acei care au contrubuit la raspandirea cepei. "cepula" in Europa centrala. In Evul Mediu, ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosita si ca amuleta contra pestei.
Nici astazi ceapa nu lipseste de la mesele noastre fiind folosita atat ca medicament cat si condiment.
Ceapa este un calmant puternic binecunoscut. Daca sunteti foarte agitate sau in pragul unei crize de nervi, zdrobiti o ceapa, duceti-o la nas si inspirati adanc de mai multe ori. Procedati la fel si noaptea daca nu puteti dormi. Veti avea un somn linistit, profound sin u va mai trebui sa numarati oi. Ceapa zdrobita poate fi folosita cu bune rezultate si atunci cand aveti nasul infundat.
Marii mancatori de ceapa, mai ales de ceapa cruda, sunt oameni sanatosi, puternici, de care gripa se atinge foarte rar si bolile infectioase ii ocolesc. Amintiti-va de bunicul care seara, inainte de a incepe sa manance, isi zdrobea cu pumnul, o ceapa de coltul mesei si povestea apoi cu voce tainica, joasa ca el n-a fost niciodata bolnav si veti intelege de ce oamenii de la tara sunt mai sanatosi si mai puternici decat cei de la oras care se tem de mirosul iute, intepator al cepei.
De mirosul neplacut al cepei se poate scapa repede zdrobind intre dinti un bob de cafea sau mestecand frunze de patrunjel.
Impotriva tusei si a astmului bronsic se face un decoct de ceapa in felul urmator: o lingura de ceapa tocata marunt se fierbe timp de 10 minute in 200 ml de apa. Se strecoara si se bea cald, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10, 15 minute, neindulcit sau indulcit cu o lingu