Otzi, cunoscutul Om al Gheţurilor din Alpii italieni, deşi mort de mai bine de 5.000 de ani, continuă să îi surprindă pe cercetători. O nouă teorie a unor arheologi italieni arată că omul preistoric ar fi fost înmormântat în cadrul unei ceremonii în munţi, şi nu ucis la locul descoperirii. Sursa: theage.com.au
Studiul condus de profesorul Luca Bondioli de la Muzeul Naţional de Preistorie şi Etnologie de la Roma a fost publicat la în numărul din septembrie al jurnalului Antiquity.
Deşi cauza morţii nu mai este disputată de oamenii de ştiinţă, fiind clar că Otzi a murit în urma unor răni grave în timpul unei lupte, arheologii italieni susţin că locul descoperirii nu ar fi scena unei crime, cum se credea până acum, ci mormântul său, unde el ar fi fost înhumat la câteva luni după deces.
În noul studiu, cercetătorii au realizat o hartă detaliată a poziţiilor ocupate în teren de artefactele care înconjurau mumia.
Această teorie a înmormântării ar putea răspunde la câteva întrebări. De exemplu, analiza sugerează că el a murit primăvara deoarece polenul plantelor care înfloresc în acea perioadă a fost descoperit în intestinul său. Pe de altă parte, polenul prelevat de cercetători din gheaţa din apropierea mumiei arată că trupul său a fost depozitat acolo la sfârşitul verii.
Otzi, "un fel de căpetenie"
Din acest motiv, profesorul Bondioli crede că Otzi a fost cărat pe munte la câteva luni de la moartea sa. „Otzi trebuie să fi fost o persoană foarte importantă dacă a fost cărat pe munte la o astfel de altitudine pentru a fi înmormântat. Poate că era un fel de căptenie”, a declarat el pentru BBC.
“Omul a fost ucis în timpul unei lupte într-o zonă la nivelul mării, corpul său a fost apoi supravegheat într-un loc unde s-a mumificat, iar ulterior, după mai multe luni, el a fost înhumat pe munte”, a explicat pen