Dupa sase luni de criza a datoriilor, increderea europenilor in perspectivele economice este la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, desi rata de crestere ecomomica variaza enorm de la o tara la alta.
Viteza de crestere a Germaniei, de 2,2 la suta in al doilea trimestru, a lasat in urma toti partenerii sai. Urmatoarele in clasament sunt Tarile de Jos, cu 0,9 la suta, apoi Franta, Italia si Spania, cu 0,6%, 0,4%, respectiv 0,2%. Acest lucru pune mari probleme Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit analistilor.
"Toate alegerile privind politica monetara vor fi din ce in ce mai dificile. Membrii consiliului director vor fi mai divizati, luarea deciziilor va fi mai grea, ceea ce ar putea face BCE mai putin reactiva", a declarat Jean Pisani-Ferry, directorul centrului de cercetare economica Bruegel, din Bruxelles, citat de Le Monde.
Diferentele intre cresterile economice inregistrate in diferitele tari europene nu sunt o noutate pentru BCE. Totusi, criza a inversat raportul de forte. In primii zece ani de existenta ai monedei euro, tarile periferice, precum Spania si Irlanda, au avut cresteri spectaculoase, mult mai importante decat cele ale tarilor centrale, precum Germania si Franta.
Insa, de la inceputul crizei, tarile care erau mai dinamice trebuie sa faca fata unei ajustari dureroase.
"Socul care a afectat tarile periferice - criza datoriilor si spargerea balonului imobiliar - necesita o politica monetara adecvata. Dar, daca Germania isi continua ritmul actual de crestere, BCE va fi nevoita sa intervina pentru a mentine inflatia sub control, chiar daca masurile luate pentru a creste nivelul competitivitatii statelor de la periferie, cum ar fi scaderea salariilor, vor sufoca inflatia in tarile cele mai fragile din uniunea monetara", a explicat Jacques Cailloux, economist la Barclays Capital.