Un ordin aberant dă frâu liber comisiilor de evaluare pentru a lua îngrijitorii unor persoane cu handicap care chiar au nevoie de asistenţi personali.
Guvernul Boc, aflat în goana după economii şi pus pe strâns bani la buget, mai face nişte victime. Comisiile de Evaluare a Persoanelor cu Handicap fac exces de zel şi, de teamă să nu mai fie acuzate că dau certificat de handicap unor persoane care nu ar trebui să beneficieze, taie în carne vie şi acolo unde n-ar trebui. La Iaşi, Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap a "avansat în grad" mai mulţi tineri cu autism, privându-i de însoţitor personal. Asta pentru că ordinul 762/1992/2007 face aceste încadrări în funcţie de IQ, iar multe dintre persoanele cu autism au un coeficient de inteligenţă mediu sau peste medie, dar nu se pot încheia singuri la şireturi.
Sebastian are 20 de ani şi e unul dintre autiştii trecuţi de la gradul I de handicap la gradul II. Deşi e autist dintotdeauna. Şi, pentru că nu a putut urma terapie la timpul potrivit, aşa va rămâne toată viaţa. "Anul trecut, la Comisia de evaluare a fost încadrat la handicap accentuat, fără drept la însoţitor. Nu ştiu de ce, pentru că starea lui nu se îmbunătăţeşte. El nu ştie să cumpere ceva, dacă îi e foame, nu poate fi lăsat o clipă singur", explică mama lui Sebastian, dr. Georgeta Stoica. Frica femeii este că, atunci când bunica băiatului nu va mai fi, nu-şi va putea permite să angajeze un îngrijitor pentru băiat, mai ales că nu există niciun centru în care să-l poată duce. "Mama mea, bunica lui, era însoţitoarea lui. Are 76 de ani şi abia mai răsuflă, e la capătul puterilor cu el. Acum o săptămănă s-a smucit de lângă ea pe stradă şi a băgat mâna pe geamul întredeschis al unei maşini. E obsedat de lumină şi ştie că pe plafonul autoturismelor e un beculeţ. Voia să aprindă beculeţul în maşina aia. Dar în spatele maşinii era