Piaţa imobiliară din România devine tot mai puţin atractivă pentru investitorii străini, iar principalul motiv este preţul mare al proprietăţilor. România şi Ungaria sunt singurele state din Europa de Est incluse în categoria celor care oferă oportunităţi limitate investitorilor, potrivit unui raport al companiei DTZ Echinox.
Cel mai afectat sector al pieţei imobiliare este cel de retail, însă probleme există şi pe piaţa birourilor, care a raportat scăderi semnificative ale numărului de tranzacţii în ultimul an. Autorii raportului sunt de părere că, deşi preţurile au scăzut destul de mult faţă de 2008, proprietăţile din România sunt încă supraevaluate şi este nevoie ca acestea să mai scadă pentru ca piaţa să devină atractivă, iar românii să reînceapă să cumpere.
În primele şapte luni din acest an au fost eliberate aproximativ 24.000 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scadere cu 15,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre exemplu, în luna iulie a acestui an, s-au eliberat 4.266 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 6,2% mai puţin faţă de luna anterioară din acest an şi cu 5,6% comparativ cu aceeaşi lună a lui 2009.
Casele s-ar putea ieftini cu încă 25-30%
„Preţurile caselor din România, mai ales dacă vorbim de apartamentele situate în blocurile construite înainte de 1990, sunt încă mari, chiar dacă au scăzut cu 25-40% faţă de 2008. O astfel de locuinţă, cu suprafaţa de 60 de metri pătraţi, de exemplu, într-un oraş ca Bucureşti, nu poate costa mai mult de 35.000-40.000 de euro", este de părere Claudiu Vişan, analist imobiliar.
Comentând concluziile celor de la DTZ Echinox cu privire la atractivitatea pieţei imobiliare româneşti, analistul spune că, într-adevăr, la nivelul anului trecut şi al celui în curs, investiţiile străine s-au d